Sleutels en sleutelservices

Heel veel inbraken gebeuren door het openbreken van de deur met een zware schroevendraaier of een koevoet.

Om dit te voorkomen kan je de vergrendeling van je deur verbeteren door het plaatsen van een meerpuntsslot. Meestal 3 maar ook soms 4, 5 of 7 sluitpunten zorgen er dan voor dat de deur nagenoeg niet open te breken is.

Hoe werkt een meerpuntssluiting?

Met 1 sleutelbeweging gaat de deur op slot op 3, 4, 5 of 7 plaatsen; dus minstens onderaan, in het midden en bovenaan – en aanvullend eventueel tussenin. Het meerpuntsslot heeft sterke schoten die de deur vergrendelen in het kozijn.

Er zijn drie varianten: blokschoten, haakschoten en rolnokken.
Een blokschoot ziet er uit als een klassieke nachtschot. Het is een balk-vormige stang gemaakt van hardstaal die in de sluitplaat in het kozijn schuift. Daarnaast kunnen meerpuntssluitingen een haakschoot hebben. Een haakschoot haakt in de sluitkom en zorgt zo voor een extra hoge weerstand.  Tenslotte zijn er nog rolnokken, die neerwaarts in een sluitplaat schuiven en op die manier de deur vergrendelen. Je vindt rolnokken onder andere terug in doorgaans wat oudere PVC deuren.

Daarnaast wordt ook het kader van de deur extra verstevigd met veiligheidssluitplaten. Dit zijn platen van 3 mm dik, met genoeg bevestigingsplaatsen waardoor de deur nagenoeg niet open te breken is.

Tip: alle recente ramen en deuren worden meestal voorzien van een meerpuntssluiting. Maar … ze zijn meestal niet voorzien van een veiligheidscilinder. Voor échte veiligheid kan je dus beter deze cilinders vervangen door sloten die inbraak-proof zijn.

Half beveiligen is niet beveiligen

​Enkel een meerpuntsslot (3-, 5- of 7-punts) in de deur is onvoldoende. Om een deur degelijk te beveiligen moet er minstens één stalen nachtschoot van 20mm lang zijn. Deze moet in een aangepaste sluitkom of staalsluitplaat glijden. Bij veel standaarddeuren is dit niet het geval.

Een meerpuntssluiting met cilinderbediening

Deze bediening wordt vooral toegepast in voordeuren. Een cilinderbediende meerpuntssluiting draai je op slot door de sleutel meerdere keren rond te draaien. Daarom worden deze meerpuntssluitingen ook wel sleutelbediende meerpuntssluitingen genoemd.
Bij een cilinderbediende meerpuntssluiting kan aan de buitenzijde van de deur een vaste knop toegepast worden in plaats van een deurkruk. Dit is typerend voor voordeuren.

Een meerpuntssluiting met krukbediening

Deze bediening wordt meestal toegepast in achter- en zijdeuren. Bij een krukbediende meerpuntssluiting wordt de kruk omhoog bewogen om de sluitpennen of -nokken uit de slotkasten van de meerpuntssluiting te schuiven. Daarna worden ze dan vergrendeld door de sleutel om te draaien. Bij dit type meerpuntssluiting moet zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde een bedienbare deurkruk voorzien worden.

Een meerpuntssluiting met motoraandrijving

Meestal in combinatie met elektronische toegangscontrole kan een deur ook van een meerpuntssluiting met motoraandrijving voorzien worden.

Elke deur "inbraakveilig" met een meerpuntssluiting

zowel in hout, PVC, staal als aluminium

Om de inkepingen voor het meerpuntsslot te maken in een deur met behulp van een freesmachine is wel wat ervaring en vakmanschap vereist. Ook onze machines en gereedschappen zijn geschikt om meerpuntssluitingen te kunnen plaatsen op deuren in staal, aluminium, kunststof en hout.

Nog meer voordelen van een meerpuntssluiting

Naast de verhoogde inbraakweerstand, zijn er nog andere, interessante voordelen verbonden aan een meerpuntsslot. Omdat de deur op meerdere plaatsen wordt vergrendeld, zal je merken dat je deur veel beter sluit. Voor tocht en wind maar ook voor geluid van buiten.

De slotenmaker

Al meer dan 20 jaar de referentie in Vlaanderen.

Dag & nacht paraat - 7 op 7

Kies uw regio: Dendermonde | Gent | NinoveLot | Knokke-Heist

Bel 052 22 21 35

Bel 09 223 02 10

Bel 054 32 37 26

Bel 02 305 83 00

Bel 050 62 14 98

Prijsaanvraag