De IP camera is een netwerkcamera
- Dat wil dus zeggen dat een IP camera kan ingeprikt worden in een netwerk; een computernetwerk of een cameranetwerk. Soms is dit op zich al een reden om voor een IP camera te gaan. Er komen dan namelijk geen dure bekabelingswerken aan te pas om de camera te verbinden met een recorder of opnameserver – of hem in te koppelen in camera opnamesoftware.
- Wanneer er toch bekabeling moet voorzien worden, speciaal voor IP camera’s, kan dit voordeel ook gelden: er kunnen dan namelijk groepen of clusters gemaakt worden met meerdere IP camera’s. Een enkele netwerkkabel kan immers meerdere camerasignalen tegelijk transporteren. De camera’s worden dan verbonden met een (PoE – Power over Ethernet) netwerkswitch die hen meteen kan voorzien van stroom. Inderdaad, een IP camera kan de voedingsspanning die hij nodig heeft ook ontvangen over eenzelfde netwerkkabel (UTP, FTP, cat5, cat6, enz.). Met de modernste IP camera technologieën (ePoE) zijn zelfs afstanden tot 800 meter mogelijk – daar waar die vroeger beperkt was tot 100 meter.
- Netwerk is ook wi-fi. Een IP camera kan ook verbonden worden met – of door – een draadloos wi-fi netwerk. Een draadloze IP camera met ingebouwde of zelfs met wi-fi antenne aan de buitenkant is iets wat Inbraakveilig niet aanraadt. De verbindingen zijn doorgaans zeer kwetsbaar en minder betrouwbaar. Aangezien de camera in ieder geval van stroom moet worden voorzien, moet er sowieso een kabel worden aangelegd … Het is dan ook soms maar een kleine stap naar een netwerkkabel. Een professionele draadloze verbinding voor IP camera’s is dan weer wel iets waar we achter staan.