Een “IP camera” is de populaire benaming voor een digitale camera voor beveiliging of netwerkcamera.

De IP camera blinkt uit in hoge resoluties – dus in zeer scherp en gedetailleerd beeld. Voorts is een moderne, professionele IP camera doorgaans uitgerust met geavanceerde intelligentie.

Ongeveer 85% van de camerabewaking-systemen die we plaatsen, zijn met IP camera’s.

De IP camera is een netwerkcamera

  • Dat wil dus zeggen dat een IP camera kan ingeprikt worden in een netwerk; een computernetwerk of een cameranetwerk. Soms is dit op zich al een reden om voor een IP camera te gaan. Er komen dan namelijk geen dure bekabelingswerken aan te pas om de camera te verbinden met een recorder of opnameserver – of hem in te koppelen in camera opnamesoftware.
  • Wanneer er toch bekabeling moet voorzien worden, speciaal voor IP camera’s, kan dit voordeel ook gelden: er kunnen dan namelijk groepen of clusters gemaakt worden met meerdere IP camera’s. Een enkele netwerkkabel kan immers meerdere camerasignalen tegelijk transporteren. De camera’s worden dan verbonden met een (PoE – Power over Ethernet) netwerkswitch die hen meteen kan voorzien van stroom. Inderdaad, een IP camera kan de voedingsspanning die hij nodig heeft ook ontvangen over eenzelfde netwerkkabel (UTP, FTP, cat5, cat6, enz.). Met de modernste IP camera technologieën (ePoE) zijn zelfs afstanden tot 800 meter mogelijk – daar waar die vroeger beperkt was tot 100 meter.
  • Netwerk is ook wi-fi. Een IP camera kan ook verbonden worden met – of door – een draadloos wi-fi netwerk. Een draadloze IP camera met ingebouwde of zelfs met wi-fi antenne aan de buitenkant is iets wat Inbraakveilig niet aanraadt. De verbindingen zijn doorgaans zeer kwetsbaar en minder betrouwbaar. Aangezien de camera in ieder geval van stroom moet worden voorzien, moet er sowieso een kabel worden aangelegd … Het is dan ook soms maar een kleine stap naar een netwerkkabel. Een professionele draadloze verbinding voor IP camera’s is dan weer wel iets waar we achter staan.

De IP camera verwerkt beelden als digitale gegevens (data)

  • De camerabeelden kunnen daardoor digitaal versleuteld verzonden worden naar de opname-eenheid. Om de camerabeelden van een professionele IP camera zichtbaar te kunnen maken zijn er een gebruikersnaam en een paswoord nodig.
  • De IP camera heeft ook een processor aan boord. Daardoor kunnen de beelden al geanalyseerd worden in de camera zelf. Dat kan een groot voordeel zijn, omdat het de camera zelf is die alarmsituaties kan interpreteren. Nummerplaat- en gezichtsherkenning, indringingsdetectie, rondhang detectie,…, zelfs brandhaarddetectie is mogelijk met een IP camera.
  • Een IP camera heeft ook de mogelijkheid om de beelden lokaal op te slaan, op een SD card. Zo is er altijd een back-up van de opnames van de laatste uren of dagen.

De IP camera biedt - in vergelijking met de analoge bewakingscamera - de hoogste resoluties

  • Momenteel ​zijn – na 4K – nu 6K, 7K en 8K zich aan het opmaken om de markt van de IP camera’s te veroveren; om het in megapixels uit te drukken: 33 megapixels!
  • Feit is dat een IP camera altijd voorop loopt als het gaat over scherp en gedetailleerd beeld.

Het is een misvatting dat de IP camera per definitie altijd de beste oplossing is. Een analoge high-definition beveiligingscamera kan soms ook de voorkeur krijgen.

Welke voordelen in welke situatie optimaal kunnen benut worden, bestuderen de Inbraakveilig cameraspecialisten voor jou. Er zijn bovendien ook camerasystemen die beide technologieën combineren, de zgn. hybride systemen.

In elk geval: de camerabewaking die we bij jou plaatsen, zal ongetwijfeld de beste oplossing zijn.

IP Camerabewaking

Kies voor een vrijblijvende audit van je woning. Je adviseur bekijkt samen met jou welke IP camera of andere beveiligingscamera het meest geschikt is. Na de audit ontvang je een vrijblijvende offerte.

Bel ons gerust voor advies of om een afspraak te maken. Wens je teruggebeld te worden? Vul onderstaand formulier in, we bekijken op voorhand je situatie en maken indien gewenst een afspraak met onze cameraspecialist.

Prijsaanvraag Bel 052 22 21 35

Prijsaanvraag
Address
Address
City
State/Province
Zip/Postal
Country
Prijsaanvraag