Als een autonoom brandalarm aangewezen of verplicht is voor je bedrijf, zijn er twee mogelijkheden: ofwel plaats je een “conventioneel” brandalarm, ofwel een “analoog adresseerbaar” systeem.

Voor kleinere bedrijven met minder afzonderlijke ruimtes en geen specifieke risico’s wordt er meestal voor een “conventioneel” brandalarm gekozen.

Als je bedrijfsactiviteit bijzondere brandrisico’s met zich meebrengt of als de oppervlakte eerder uitgestrekt is en er meer afzonderlijke ruimtes in het bedrijfsgebouw zijn, is een analoog adresseerbaar brandalarm de betere oplossing.

Een conventioneel brandalarm geeft aan dat er brand of een ander “incident” is (gasdetectie, waterlek, maar ook sabotage, storing, …) maar waar exact kan je van dit systeem niet te weten komen.

Een analoog adresseerbaar systeem geeft wel de exacte locatie van het onheil aan. Elke melder of detector heeft hier immers een uniek “adres” in het brandmeldingssysteem. Bij een alarmmelding van een analoog adresseerbaar brandalarm kan er dus veel doeltreffender en sneller ingegrepen worden. Het belang ervan wordt groter naarmate het gebouw omvangrijker wordt.

Analoog adresseerbaar brandalarm

Analoog adresseerbaar brandalarm

Elke rookmelder, handmelder, sirene, …, enz., heeft zijn eigen uniek adres in het systeem. Met een analoog adresseerbare brandcentrale kom je meteen ook te weten waar het brandt in je bedrijf. Centrales met een grafische visualisatie tonen in een oogopslag de exacte locatie van de brand. Alhoewel duurder in aanschaf, kunnen deze systemen vaak “economischer” worden dankzij de besparingen die mogelijk zijn op de bekabelingskosten.

Conventioneel brandalarm

Conventioneel brandalarm

Een conventioneel brandalarm meldt dat er brand is maar waar exact kan het systeem je niet vertellen. Deze systemen zijn dan ook vooral geschikt voor kleinere handelszaken en bedrijven waar in het gebouw een beperkt aantal afzonderlijke ruimtes is. Een conventioneel brandalarm is goedkoper in aanschaf maar voor grotere systemen zal het “lus” bekabelingsvoordeel van een analoog adresseerbaar systeem meer gaan doorwegen.

Prijsaanvraag Bel 052 22 21 35

Prijsaanvraag
Prijsaanvraag